Maak kennis met Annet Weitering: verbindende spin in het web

Posted by on januari 10, 2020

Op 16 december 2019 plaatste Sioo onderstaande blog op hun website. Aangezien Annet voor zowel het Sioo werkt als Human Connection plaatsen wij deze blog ook op onze website.

Als relatiemanager bij Sioo, veranderkundige en organisatieontwikkelaar bij Human Connection, vernieuwer, Amsterdammer, gepassioneerd hobbykok, moeder en echtgenote is Annet Weitering op z’n minst veelzijdig te noemen. In alles probeert ze mensen aan elkaar te verbinden. Toen we Sioo in 2018 een nieuw gezicht gaven, was het verbinden van onze docenten en alumni een belangrijke opdracht die met Annet niet aan dovemansoren was gericht. Tijd om eens te reflecteren: wat heeft Annet zoal gedaan waardoor ze zo goed is in dat verbinden en waar wil ze heen met Sioo’s nieuwe alumniaanbod?

Het begint voor Annet allemaal als ze in 1985 afstudeert als docent lichamelijke opvoeding. Veel scholen moesten in die tijd op gymleraren bezuinigen. Geen probleem, Annet laat zich omscholen om les te geven in automatisering. Annet: “Zo ging ik van gymjuf naar computerjuf en het ‘jufferige’ is er altijd ingebleven. Ik heb altijd mensen en teams geholpen bij hun ontwikkeling, of dat nu op vlak van fysieke ontwikkeling is, omgaan met ICT of het begeleiden van verandering.”

Leren en veranderen

Na een aantal jaar les te hebben geven, was ze zelf ook toe aan niet nieuws, maar dit keer wel binnen hetzelfde vakgebied. Een paar jaar later zou ze bij Delta Lloyd aan de slag gaan als ICT-consultant. “Na een tweejarig traject Management Development bij TwynstraGudde was het voor mij duidelijk dat ik het liefst een veranderproject wilde doen. Bij Delta Lloyd was een groot verandertraject gaande en ik kreeg de keuze om teamleider te worden of projectleider in het verandertraject. Het ging om de fusie van de ICT-afdelingen van Delta Lloyd, Nuts en Ohra. Ik koos voor het veranderproject en kon wel wat kennis en kunde gebruiken.”

Zo kwam Annet in 2000 bij Sioo om Succesvol Verandering Organiseren (SVO) te gaan volgen. “Bij de SVO leerde ik echt te kijken naar wat er precies aan de hand was in mijn casus. Ik had het gevoel dat de kans groot was dat de hele ICT uitbesteed zou worden. Via een organisatiediagnose leek het goed om het succes van de huidige ICT met cijfers aan te tonen. Helaas heeft dat niet meer geholpen, maar ik dacht: ‘kom, laten we alles zo goed mogelijk afronden, want als je het slecht doorgeeft, dan komt dat altijd weer terug. Een paar jaar later bleek dat we het eigenlijk niet zo slecht hadden gedaan en besloot Delta Lloyd weer een aantal ICT-diensten zelf te gaan doen. Misschien had ik meer kunnen bereiken als ik beter was geweest in politiek vaardig handelen.” Het was een belangrijke les voor Annet, een les die impact zou hebben. “Vandaag geef ik namelijk zelf les in ‘macht en politiek vaardig handelen’!”

Na Succesvol Verandering Organiseren was de honger dus slechts aangewakkerd. “In 2003 ben ik weggegaan bij Delta Lloyd en de SVO-leermanager van destijds, Rob van Es, had me aanbevolen om verder te gaan met veranderkunde. Toen ik hoorde dat Advanced Change Methodologies zou beginnen en dat ik dus onderdeel kon uitmaken van zo’n eerste lichting, twijfelde ik geen moment. Ik herinnerde me dat ik op het 20-jarig jubileum van de SVO die eerste lichting zag staan en dacht: ‘dat moet mooi zijn om daar als grijs oud besje zo trots te kunnen staan’. De ACM heeft minder lang bestaan, maar ik doe nog steeds intervisie met vijf ACM’ers en jaarlijks organiseren we nog altijd een dag met onze hele groep.”

Ontwikkelen en vernieuwen

Tijdens de ACM ging Annet aan de slag bij trainingsbureau Tornak. “Dat was een bewuste keuze. Als interne ICT-adviseur was ik ook steeds meer geïnteresseerd in het faciliteren van strategie-,  procesverbeter- of teamontwikkelingssessies, maar in de meeste gevallen werden daar externen voor ingehuurd. Ik wilde zelf die externe zijn, maar ik wilde niet een specialist in een groot trainingsbureau worden. Bij Tornak kon ik als generalist zonder al te veel specifieke ervaring aan de slag.” Na 3,5 jaar met veel plezier trainingen geven op vlak van omgaan met agressie, gespreksvaardigheden en management development, werd Annets vernieuwings- en verdiepingsdrang te sterk. “Sinds ik bij Sioo bezig was met vakontwikkeling en verbinding met de theorie, bleef het kriebelen. Bij Tornak kon ik mijn ambitie om meer onderbouwing te zoeken voor het bestaande aanbod en ruimte om nieuw aanbod te creëren niet meer kwijt en moest ik op zoek naar iets anders.”

Al snuffelend op de Sioo-website stuitte Annet op een interessante vacature. “Sioo bleek een programmamanager voor de Basisopleiding Adviseren (vandaag de ‘ECC’, red.) te zoeken. Ik had toen echter nog maar net mijn master afgerond dus het leek me wat snel om programmamanager te worden. Samen met drie anderen werd ik toch uitgenodigd. Ondanks dat ik eigenlijk ook ergens anders een aanbod had gekregen, was ik heel blij toen ik het uiteindelijk werd. Oud-rector Jaap Boonstra zei: ‘Jouw liefde voor leren en jouw projectmanagementvaardigheden waren voor mij doorslaggevend’.” Annet nam het programma van collega Marguerithe de Man over. “De markt was destijds wel heel anders, het was een traject dat vijf keer per jaar met een volle groep startte. Dat veranderde na de economische crisis in 2008.”

Al snel zag Annet een kans om het basistraject en de modules die daarin voorkwamen ook los van elkaar aan te bieden. Daarnaast zouden verschillende doelgroepen nog altijd een persoonlijk maatwerktraject, bestaande uit intervisie en workshops aan elkaar moeten kunnen rijgen. Voor dat voorstel ontving ze niet meteen applaus, maar het was in 2014 de geboorte van Build Your Own Academy en de workshops die succesvol geleid worden door programmamanager Judie van Breukelen. “Wat ik vanuit de ACM heb geleerd, maar ook in dit soort fases steeds beter leerde, was het kijken naar ‘de spelers in het veld’.” Het heeft Sioo alleszins geen windeieren gelegd. Annet bleef er tot 2013 bij betrokken, om zich vervolgens meer bezig te houden met de incompany-maatwerktrajecten, als leermanager en programmamanager.

Verbinden en organiseren

In 2015 werd Annet ziek en lag ze er een tijdje ‘uit’. “Via via kwam ik in contact met iemand van organisatieontwikkelingsbureau Human Connection, waar ik nu bijna drie jaar werk. Ik miste het om wat langer met een organisatie op te trekken. Ook bij incompany-trajecten vertrekken we eigenlijk vrij snel weer.” Het bleek een mooie combinatie: Annets rol bij Human Connection, haar docentschap in de workshop Effectief Veranderen, workshops in incompany-programma’s en nu het relatiemanagement. “Ik ben zelf Sioo-docent en kom 15 jaar na mijn ACM-deelname nog steeds samen met mijn lichting. Ik weet dus uit eigen ervaring hoe waardevol het kan zijn om onderdeel uit te maken van zo’n netwerk.”

Bovendien krijgt Annet er enorm veel energie van om mensen, ideeën en mogelijkheden aan elkaar te koppelen, het vormt de rode draad door haar carrière. “Ik geniet er van om mensen samen te brengen en te zien dat dat ook weer anderen aantrekt. Potentiële docenten aan elkaar koppelen, potentiële deelnemers aan het juiste programma, theorie en praktijk met elkaar verbinden, enzovoorts.” Het komt allemaal samen in het organiseren van Sioo’s Alumnidag. Op 19 juni 2020 wordt er een exclusief programma voor alumni rond het thema ‘Sterk in Ongemak’ georganiseerd. “Veel alumni en docenten reageren positief op het thema. Ik werk er met Froukje Thijs, Peter Rombouts en René de Zoete aan en er zijn al veel anderen die aangeven een onderdeel te willen verzorgen. We gaan het thema vanuit verschillende hoeken bekijken, echt op z’n “Sioo’s” én in analogie met onze missie: het ware, het schone en het goede. Ik zou het echt fantastisch vinden als daar dan ook weer allemaal nieuwe initiatieven ontstaan.”

Posted in: Uncategorized

Deze website is een co-creatie van
Human Connection & Tegengas Communicatie