The Twenties Curve

Posted by on augustus 10, 2016

Als ik scroll door mijn LinkedIn en Facebook, kom ik veel berichten tegen die gaan over ‘wat ben je aan het doen met jouw leven’. Zo komen er berichten voorbij die uitdagen tot handelen: ‘The choices you make today, will be your biography tomorrow’ en ‘durf groots te dromen’, en een aantal die juist uitdagen tot een pas op de plaats: ’10 signs you’re doing well in life’ en ’10 things to let go of to be happy’. De stroom aan dit soort berichten maakt dat je steeds vaker getriggerd wordt om stil te staan bij die vraag: ‘ben ik wel de goede dingen aan het doen in mijn leven?’

Ik ben zelf een Millennial, een gen Y-er (geboren tussen 1980-2000). Hierover wordt gezegd dat we spontaan zijn, het belangrijk vinden onszelf te zijn, en open sfeer, vertrouwen, persoonlijke ontwikkeling en nieuwe dingen belangrijk vinden. ‘Wie wilt dit nou niet?’, denk je misschien. Dat is waar! Maar zo heeft elke generatie weer zijn eigen kenmerken die opvallend meer naar voren komen dan bij andere generaties.

Over de persoonlijke ontwikkeling waar gen-y zo’n behoefte aan heeft, omschreef Generatie Y-kenner Itamar Sharon mij het volgende: ‘een tendens die te zien is bij gen Y-ers is dat hij/zij na z’n afstuderen start met zijn eerste baan, je ziet dat diegene in een positieve vibe komt. Blij dat hij een baan heeft gevonden en eindelijk financieel onafhankelijker. Ook af en toe wel zoekend, maar in een goede flow. Na zo’n jaar/anderhalf jaar begint de stijgende lijn van enthousiasme af te nemen of zelfs te dalen. De gen Y-er begint dan na te denken over: wat ben ik aan het doen? En vooral: waarom doe ik dit? Hij gaat op zoek naar zingeving in het werk en merkt behoefte te hebben aan persoonlijke ontwikkeling en reflectie. Als hij daar een slag in heeft gemaakt, gaat zijn motivatie weer omhoog en heeft hij de behoefte om meer invloed uit te oefenen op zijn omgeving (werk/privé). En zal dit ook beter kunnen dan voorheen, door de persoonlijke ontwikkeling die hij heeft doorgemaakt.’

Zelf haal ik zelf veel energie uit nieuwe inzichten, persoonlijke ontwikkeling en reflectie hierop. Dat je weer iets ontdekt wat je misschien al wist van jezelf, maar waardoor je er opeens betere woorden aan kunt geven; het beter kunt uitleggen aan anderen. En vooral: beter weet wat die inzichten voor jou betekenen! En hoe gaaf als je dan weer een stap verder bent in je eigen ontwikkeling, zodat je kan groeien in invloed uitoefenen en meer gebruik kan gaan maken van het netwerk dat je de laatste jaren al hebt opgebouwd.

Nu is mijn vraag aan jou: Hoe ben jij bezig met je persoonlijke ontwikkeling? Heb je er behoefte aan? En waar heb je dan behoefte aan?

Een oefening die je kunt doen om hier een antwoord op te vinden, is het beantwoorden van de volgende visualisatie oefening:

Stel het is augustus 2017 en je kijkt tevreden terug op jouw persoonlijke ontwikkeling het afgelopen jaar. Hoe ben jij dan? Wat is er dan anders dan nu? Wat heb jij gedaan om dat te bewerkstelligen? Welk klein stapje kan je zelf zetten om daar al een beetje naar toe te werken (bijvoorbeeld deze week al)?

Schrijf je ideeën hieronder, stuur ze naar een vriend of vriendin, of klets er eens over tijdens een etentje… Als je anderen deelgenoot maakt, zorg je voor een stok achter de deur, verdiep je wellicht je relatie en vergroot je de kans op echte ontwikkeling.

Je mag mij ook mailen, leuk!

Laura Arkema
laura@humanc.nl

PS: Meer behoefte aan zelfinzicht, zingeving en eigenlijk ‘gewoon’: een leuk leven dat bij jou past? Bekijk dan de e-cursus ‘Creëer je leukste leven’ die ik samen met mijn collega Alexander heb ontwikkeld.

Posted in: Blog

Deze website is een co-creatie van
Human Connection & Tegengas Communicatie