2 dingen die je leert van een dropping

humanc-droppingen2

Posted by on april 13, 2017

Hebben leden in jouw team leidinggevende ambities? Dan moeten ze eerst weten hoe ze zelf leidinggeven. Er zijn verschillende manieren om hier achter te komen. Wat vaak goed werkt is mensen uit hun natuurlijke habitat te halen: plaats ze in de natuur met een pittige opdracht. Eigenlijk een soort Expeditie Robinson. Bouw een brug over een rivier, een hoge toren in het bos of pak samen een zeilboot. Wie neemt het stuur? Wie geeft de opdrachten? Wanneer moet er worden ingegrepen? Een zeer effectieve methode is een dropping in het bos; een situatie waarin supersnel duidelijk wordt of jouw teamlid aanleg heeft voor leiderschap.

1– Tijdens een dropping komen deelnemers terecht in onverwachte omstandigheden. Volledig uit hun natuurlijke context is het de vraag hoe ze met de ontstane situatie omgaan. De parallel met de dagelijkse praktijk is glashelder: als manager kun je niet altijd volgens een vaste receptuur werken. Het pad van A naar B kent vaak onvoorziene kronkels. Kan de leidinggevende zich snel aanpassen? Zo’n dropping is een waardevolle manier om te zien hoe iemand daadwerkelijk met onverwachte situaties omgaat.

2– Deelnemers komen met andere mensen in contact, waarmee ze samenwerken aan een opdracht. Op de hei en in het bos voer je hele andere gesprekken dan tegenover elkaar aan tafel. Iedereen voelt zich vrijer en durft meer te vertellen aan personen die ze eigenlijk nauwelijks kennen. Hét startpunt van een traject waarin men zichzelf durft bloot te geven, zich kwetsbaar opstelt en zijn/haar ziel op tafel durft te leggen. Maskers gaan af en deelnemers laten zien wie ze écht zijn. Zo wordt een dropping een leerproces met een bijzondere verdiepingsslag.

Wil je meer weten over deze droppingen? Neem contact op met Liesbeth de Boer.

PS: Lees voor deelname goed de instructies! Het komt wel eens voor dat een cursist op pumps door de sneeuw navigeert, op weg naar het eindpunt. Ook dat is onderdeel van het leerproces…

Posted in: Blog

Deze website is een co-creatie van
Human Connection & Tegengas Communicatie